In Memoriam Rik Soete


° 17-05-1957    † 13-10-2019

 

Samen met zoon Michiel kwam Rik zo’n vijftien jaar geleden bij de damclub terecht. Michiel volgde de damlessen op vrijdagavond en beiden zaten ze al snel achter de borden op zaterdagnamiddag.

Dat Rik nooit een grootmeester zou worden hadden we wel door, maar des te grootmeesterlijk was zijn begeesterende inzet om de jonge dammertjes de liefde voor het spel bij te brengen. Geduldig kon hij telkens weer de beginners de spelregels uitleggen en hen de eerste trucjes aanleren om een tegenstander te verschalken. Een man uit de duizend en een fantastische aanwinst voor onze club.

Rik had een zwakke gezondheid en het zat hem vaak niet mee, maar op paasavond 2017 sloeg het noodlot toch wel heel erg toe toen hij geveld werd door het syndroom van Guillain-Barré, een aandoening van het zenuwstelstel die gepaard gaat met toenemende spierzwakte en spierverlamming. Anderhalf jaar van revalidatie met ups en downs volgden, maar nooit hoorde je Rik klagen. Bij ieder bezoekje aan de intensive care blonken zijn oogjes en als het een beetje meezat kwam het dambord al snel op het ziekbed.

Toen hij vorig jaar in september eindelijk weer naar de club kon komen was het groot feest. We verhuisden van de eetzaal van de school naar de veranda van het klooster, toegankelijk voor rolwagens. Iedere zaterdag dat hij er bij kon zijn was een plezier voor Rik. Maar af en toe moest hij weer voor verzorging naar het ziekenhuis.

Rik had al een paar keer deel genomen aan het BK in Oteppe en het was zijn grote wens nog eens aan een BK te kunnen deelnemen. Omdat hij dagelijks verzorging nodig had vroegen we de Belgische dambond om het komende kampioenschap in Heule te mogen organiseren in De Nieuwe Lente, een centrum vlak bij zijn nieuwe aangepaste woonst. Hij was heel enthousiast toen hij hoorde dat dit door de bond goedgekeurd werd.

Helaas maakte een bloeding een abrupt en onverwacht einde aan zijn hoopvolle aspiraties.

Goede vriend Rik,
Je zal er bij zijn tijdens de krokusvakantie op een BK dat we ter ere van jou gaan organiseren. Niet lijfelijk helaas maar in ons hart voor altijd.

We missen jou onnoemelijk hard.
Rust in vrede

 

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 20-05-2023