Rik Soete Cup 2018-2019

De start van de interne competitie is voorzien op 20 oktober. Deze competitie werd voor de gelegenheid in een fris kleedje gestoken en opgewaardeerd tot Rik Soete Cup. Hiermee willen we Rik een hart onder de riem steken in zijn nu al 17 maanden lange strijd tegen het noodlot en we hopen hem binnenkort weer in de clubwerking te mogen verwelkomen.

13 oktober 2018:  Terug van weggeweest
Na een ziekteperiode van liefst 18 maanden vol kommer en kwel en nog steeds revaliderend kon Rik Soete eindelijk opnieuw aanwezig zijn op de wekelijkse clubwerking. Fantastisch!!! Aangezien Rik nog steeds niet mobiel is weken we voor de gelegenheid uit naar de veranda van het vroegere klooster, nu omgedoopt tot schoolbieb, een lokaal dat toegankelijk is voor rolwagens. Volgende zaterdag gaat de Rik Soete Cup, onze interne competitie van start. Of dit er iets mee te maken heeft of niet zullen we nooit zeker weten, maar een beter en schoner moment voor zijn herstart had hij niet kunnen bedenken. Een hartewens is in vervulling gegaan.

20 oktober 2018:  Eerste verrassing is een feit, of.... is het geen verrassing?
Na een sabbatjaar ten gunste van de studies maakte Stijn Kindt zijn rentree in de competitie en toonde meteen de knepen van het vak nog niet verleerd te zijn. Slachtoffer van dienst was Jimmy Depaepe. Voor velen wordt dit als een verrassing beschouwd, maar twee weken terug was Stijn ook al aan de winst in en tegen Wattrelos in de Franse interclub. Bert Demasure kreeg in het eindspel tegen Johan Coorevits wel voordeel op het bord en kon een doorbraak forceren, maar dit was onvoldoende om de volle buit te kunnen pakken.

17 november 2018:  Spanning troef
Ook nu weer een paar onverwachte resultaten.
Johan Coorevits houdt gelijke tred met nationaal kampioen Hein De Cokere en komt naar het einde van de partij zelfs beter te staan. Ondanks weinig tijd voor dammen houdt Arthur Hanssens Jimmy Depaepe netjes op remise, niet onlogisch maar na de verrassende nederlaag van de eerste ronde hadden we een blitze tegenstoot van Jimmy in gedachten. Niet dus.

29 december 2018:  Derde ronde : Jim Depaepe opnieuw ondermaats
Het blijft maar aanmodderen voor Jim. Ook tegen Bert Demasure bakte hij er niets van. Anders verliep het in de partij van Johan Coorevits tegen Ibe Demasure. Tot zet 46 lag de weg naar remise breed open voor de jongste van de Demasure dynastie. Met 34-29 afruilen was de aangewezen zet, maar Ibe ging helaas verder met 42-37 waardoor zijn hele rechterflank vast liep.

12 januari 2019:  Vierde ronde : Jim Depaepe opent nieuw jaar met klinkende overwinning
Een gekwetst dier kan rare sprongen maken. Na een desastreus jaareinde met amper één puntje uit drie wedstrijden, had niemand geld durven inzetten op een zege van Jim tegen nationaal kampioen Hein De Cokere, tenzij misschien Jim zelf. 
Hein staat met zet 22. 1-6 toe dat Jim doorbreekt naar dam omdat hij met slechts een schijfje verlies eveneens door kan breken. Deze foute inschatting zal hem later de partij kosten want dam halen mag niet omwille van de vang. Jim ontwikkelt zijn stand verder naar winst en lokt Hein op zet 32 met een verraderlijke 30-39 in de fout. Na het offer 22-28 gaat Hein nu wel naar dam, maar het tegenoffer van Jim is dodelijk doeltreffend. Een zeer goede start van het nieuwe seizoen. Zien we daar nu een bevestiging van op het BK in Peer?

Controle moet tot de laatste zet !!!
De partij tussen de beide jeugdspelers eindigt in winst voor Ibe na een foute voorwaartse ruil van Wout. Maar.... het had nog even anders kunnen lopen in de laatste zetten. Ibe is doorgebroken naar dam en kan op zet 49. de zaak helemaal afmaken met dam halen op 46 waarmee hij drie schijven van Wout aanvalt. Geen enkele plakker is afdoende. Einde ! Alleen... gaat Ibe zonder al te veel controle dam halen op 47. Nu kan Wout met 23-19 Ibe twee keer op slag zetten, de dam afnemen en met twee schijven minder de remise binnenrijven. Daar is in alle varianten geen kruit tegen gewassen. Ibe komt echter met de schrik vrij, omdat Wout zich al een tijdje met de nederlaag verzoend heeft en achteloos sluit met 34-29, waarna Ibe alsnog het laken naar zich toe trekt.

Stijn Kindt doet de beste zaken van deze ronde door Johan Coorevits te verslaan, ook al omdat  Arthur en Bert geen voordeel noch winst weten te versieren, al had Bert op de 38e zet met 17-21 de partij allicht in een beslissend voordeel kunnen ombuigen.

23 februari 2019:  Vijfde ronde : Eerste verliespunt voor Stijn Kindt
In een gelijkopgaande partij werd het evenwicht nooit verstoord, waardoor Stijn Kindt, ondanks dit verliespunt, op schema blijft voor een schitterend seizoen met hoge kansen op het binnenhalen van de eerste Rik Soete Cup. 

06 april 2019:  Zesde ronde : Ibe ontfutselt een punt aan Arthur Hanssens
Na zijn succesvol optreden in de tweede klasse van het Belgisch kampioenschap is het vertrouwen ontzettend gegroeid bij Ibe Demasure. In een prangend eindspel maakte hij het Arthur danig lastig dat die na de doorbraak van Ibe snel berustte in een remise. Nochtans zat er voor Arthur nog wel een finesse in met winst. 

8 mei 2019:  Zevende ronde : Hein De Cokere toch nog op weg naar de titel?
Nu de examen- en blokperiode snel dichterbij sluipt, zijn een aantal wedstrijden van de laatste ronde vooruit gespeeld. In een rechtstreeks duel voor de eerste plek en allicht de titel, moest Stijn Kindt na een partij van liefst zes uur zijn meerdere erkennen in Hein De Cokere. In zet 23 ging Stijn met 13-19 in de fout en moest een schijf prijsgeven. Vanaf dat moment zette Hein een zware druk op de zwarte stelling. Stijn hield nog heel lang stand, maar dit was onvoldoende om een punt uit de brand te slepen. Zaterdag staat Johan Coorevits tegen Arthur Hanssens nog op de rol. Arthur heeft ook nog twee inhaalwedstrijden af te werken, uitgerekend tegen Stijn en Hein. Als Arthur alles wint, dan wordt hij nog kampioen. Dit wordt heel moeilijk, maar in ieder geval heeft hij de sleutel voor de oplossing in eigen handen.
Ibe speelde een voortreffelijke partij maar kon positioneel niet op tegen nonkel Bert.

22 juni 2019: Arthur Hanssens houdt het spannend tot de laatste wedstrijd
Op 15 mei had Arthur veel moeite met Johan Coorevits in een gelijk opgaande partij. Johan kreeg wat positioneel voordeel maar liet dit toch weer ontglippen. In het eindspel overzag hij nog een remise variant waardoor Arthur fortuinlijk de koers naar de beker kon verder zetten.
Vandaag leek hij daar opnieuw in te slagen. Na zes zetten ging Hein De Cokere onbegrijpeljk in de fout in wat hij omschrijft als een gebakzet en verloor een schijfje. Dit is vaak voldoende voor de volle pot, maar Hein liet zich hierdoor niet ontmoedigen en bleef de zwarte stelling onder druk zetten. Uiteindelijk forceerde Hein een doorbraak, waardoor Arthur die enkel kon verhinderen door een offer, waarna de remise een feit was.
Hiermee is Arthur Hanssens uitgeschakeld voor de titel. Bij winst tegen Stijn Kindt scoort hij evenveel punten als Hein, maar heeft een overwinning minder achter zijn naam staan. Bij remise delen Hein en Stijn de eerste plaats met evenveel winstpartijen, maar haalt Hein het door het onderling resultaat.
Er zit dus niets anders op voor Stijn Kindt dan de slotpartij tegen Arthur te winnen om alsnog de fel begeerde Rik Soete Cup binnen te halen.

Mooiste combinatie
Deze komt momenteel uit de partij tussen Bert Demasure en Wout Vanneste. Wout moet uiteraard nog pakken leergeld betalen, maar de combinatie waarmee Bert de partij besliste mocht er best zijn en wordt heel waarschijnlijk de mooiste van het clubkampioenschap. (2e ronde - na te spelen in onderstaande applet)

 

Ronde 1               Ronde 5   23-02-2019       
Jim Depaepe -  Stijn Kindt  0 - 2     Bert Demasure -  Stijn Kindt  1 - 1
Arthur Hanssens -  Wout Vanneste  2 - 0     Hein De Cokere -  Arthur Hanssens  1 - 1
Bert Demasure -  Johan Coorevits  1 - 1     Ibe Demasure -  Jim Depaepe  0 - 2
Hein De Cokere -  Ibe Demasure  2 - 0      Johan Coorevits -  Wout Vanneste  2 - 0
                   
Ronde 2   17-11-2018            Ronde 6   06-04-2019       
Jim Depaepe -  Arthur Hanssens  1 - 1      Jim Depaepe -  Johan Coorevits  2 - 0
Johan Coorevits -  Hein De Cokere  1 - 1      Arthur Hanssens -  Ibe Demasure  1 - 1
Wout Vanneste -  Bert Demasure  0 - 2      Bert Demasure -  Hein De Cokere  0 - 2
Stijn Kindt -  Ibe Demasure  2 - 0     Stijn Kindt -  Wout Vanneste  2 - 0 
                   
Ronde 3   29-12-2018            Ronde 7   11-05-2019       
Arthur Hanssens -  Stijn Kindt  0 - 2 FF      Hein De Cokere -  Stijn Kindt  2 - 0
Bert Demasure -  Jim Depaepe  2 - 0     Ibe Demasure -  Bert Demasure  0 - 2
Hein De Cokere -  Wout Vanneste  2 - 0     Johan Coorevits -  Arthur Hanssens  0 - 2 
Ibe Demasure -  Johan Coorevits  0 - 2     Wout Vanneste -  Jim Depaepe  0 - 2
                   
Ronde 4   12-01-2019                   
Jim Depaepe -  Hein De Cokere  2 - 0            
Arthur Hanssens -  Bert Demasure  1 - 1             
Wout Vanneste -  Ibe Demasure  0 - 2            
Stijn Kindt -  Johan Coorevits  2 - 0            

De eindstand

      AW +   =   - Pt 1 2 3 4 5 6 7 8
1 Stijn Kindt   7 5 - 1 - 1 11 0 2 1 + 2 2 2
2 Hein De Cokere MF 7 4 - 2 - 1 10 2 0 2 1 1 2 2
3 Jimmy Depaepe MF 7 4 - 1 - 2 9 0 2 0 1 2 2 2
4 Bert Demasure   7 3 - 3 - 1 9 1 0 2 1 1 2 2
5 Arthur Hanssens   7 2 - 4 - 1 8 - 1 1 1 2 1 2
6 Johan Coorevits   7 2 - 2 - 3 6 0 1 0 1 0 2 2
7 Ibe Demasure   7 1 - 1 - 5 3 0 0 0 0 1 0 2
8 Wout Vanneste   7 0 - 0 - 7 0 0 0 0 0 0 0 0

Alle partijen zijn na te spelen in onderstaande pdn 

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 29-11-2022